Hoe krijg je aids

Hiv en aids zijn twee bekende termen. Iedereen weet ongeveer wat de infectie inhoudt, maar toch bestaan er ook nog veel onduidelijkheden over een hiv-infectie. Een veelgehoorde vraag is: “hoe krijg je aids?”. Vooropgesteld heb je na een besmetting met het hiv virus niet direct aids. Zelfs zonder behandeling duurt het gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar voordat de aidsfase begint. Aids is namelijk het laatste stadium van de hiv besmetting en direct ook het stadium met de meest heftige hiv symptomen.

Besmet raken met hiv

Het hiv virus is aanwezig in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Via deze vier lichaamsvochten is besmetting mogelijk. Iemand die zelf besmet is met het virus, is altijd besmettelijk voor anderen. De eerste weken na besmetting vormen echter de meest besmettelijke periode. Iemand kan op de volgende manieren aids krijgen:

  • Onveilige vaginale, anale of orale seks: Door zonder een condoom of beflapje seks te hebben, kan het hiv-virus worden overgedragen. Via orale seks is de kans op overdracht kleiner dan anale of vaginale seks
  • Bloedoverdracht: het hiv virus is aanwezig in het bloed en kan dus via bloedcontact worden overgedragen. Dit is bijvoorbeeld wanneer een open wond(je) van een besmet iemand in contact komt met een open wond van iemand anders. Ook wanneer het bloed van een besmet iemand in de mond, vagina of op de penis terechtkomt is er een kans op besmetting. Ook door het gebruik van besmette naalden is besmetting mogelijk. In sommige kringen waar drugs gebruikt wordt komt dit voor.
  • Besmette moedermelk geven: Het virus is aanwezig in moedermelk en kan daarom worden overgedragen op een baby bij het geven van borstvoeding. Daarnaast is er al een reële kans dat de baby besmet is geraakt tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen worden om deze reden echter altijd getest op hiv in Nederland, waardoor deze vorm van besmetting in Nederland in principe niet meer voorkomt.

Een hiv besmetting op tijd herkennen

Heb je antwoord op de vraag ‘hoe krijg je aids’, dan kun je voor jezelf nagaan of er een kans is dat je op een bepaald moment besmet bent geraakt met hiv. Toch is het ook verstandig om bovendien goed te weten hoe je een besmetting kunt herkennen. Bij 80-90% van de gevallen treedt de zogenaamde conversiegriep op enkele weken na besmetting. Dit is een korte periode van hevige ziekte, die aan enkele hiv symptomen goed herkenbaar is.

Hiv besmetting die overgaat in aids

Na een besmetting duurt het zonder behandeling gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat de aidsfase start. Je krijgt aids wanneer je weinig immuuncellen en veel hiv virussen hebt. In de 7 tot 10 jaar die hieraan vooraf gaan vermeerdert het hiv virus zich langzaam terwijl de immuuncellen (die het virus aanvalt) langzaam afsterven.

Met de huidige behandelingen treedt aids meestal niet meer op. De medicijnen zijn namelijk sterk genoeg om het hiv virus zeer sterk te remmen. Het virus wordt niet volledig uitgeroeid, maar krijgt ook niet meer de kans om alle immuuncellen te doden. Het is hiervoor wel van groot belang dat het er zo vroeg mogelijk wordt gestart met de behandeling. Wanneer hiv pas wordt herkend als aids optreedt, heeft het hiv virus al de overhand en is behandeling minder effectief.

Hiv en andere soa’s

Hiv is een soa, oftewel een seksueel overdraagbare aandoening. Met seksueel contact bestaat er het risico dat hiv wordt overgedragen van een hiv-positieve persoon op een hiv-negatieve persoon. De kans op overdracht per seksueel contact met een hiv-positief persoon is vrij klein. Bij vaginale seks tussen de 1 op de 1200 (wanneer de man hiv heeft) of 1 op de 2400 (wanneer de vrouw hiv heeft). De kans op overdracht van andere soa’s is doorgaans groter. Zo is gonorroe een stuk besmettelijker. Een besmetting genitale wratten vindt ook een stuk sneller plaats.

Ondanks de relatief kleine kans op besmetting bij hiv, is veilig seks hebben altijd noodzakelijk. Besmetting kan pas na 2400 contacten of meer optreden, maar ook al bij het eerste contact. Van alle soa’s is hiv ook de meest ernstige. Ondanks de goede medicijnen die beschikbaar zijn in Nederland, is de impact erg groot.