Hiv virus

hiv virusHet hiv-virus is een virus waar de medische wereld helaas nog niet een sterk antwoord op heeft. We zijn inmiddels in staat om het virus sterk te onderdrukken, maar het volledig doden is nog niet mogelijk. Hiv/aids is om deze reden vooralsnog niet te genezen. Het hiv-virus is zo lastig aan te pakken, omdat het zich ophoudt in de immuuncellen van het lichaam. Het is erg lastig om het virus specifiek te bestrijden, zonder ook het lichaam (ernstig) te beschadigen.

Hiv virus

Het hiv-virus is een zogenaamd retrovirus, wat iets zegt over de wijze waarop het virus werkt. Het virus muteert zeer snel, wat betekent dat het zich snel kan aanpassen aan bepaalde omstandigheden en hierdoor ook relatief snel kan aanpassen aan medicijnen die worden ontwikkeld tegen hiv symptomen. Er zijn twee varianten van het hiv-virus: hiv-1 en hiv-2. Beide leiden uiteindelijk tot aids, hoewel de periode tussen besmetting en aids bij hiv-2 over het algemeen langer duurt. Het hiv-virus is oorspronkelijk vanaf mensapen overgesprongen naar de mens. Bij chimpansees bestaat er dan ook een besmettelijk virus dat zeer sterke overeenkomsten vertoond met het menselijk hiv-virus.

Hiv-virus valt immuuncellen aan

Het hiv-virus overleeft dankzij immuuncellen van het lichaam. Specifieker valt het hiv-virus de CD4+T-cellen aan, waarvan de zogenaamde T-helpercellen het belangrijkst zijn. Dit zijn cellen die een zeer belangrijke rol spelen bij het bestrijden van ziektemakers in het lichaam.

Zonder T-helpercellen werkt de afweer niet meer goed en kun je van iedere schimmel, bacterie of virus ziek worden. Dit noemen we ook wel opportunische infecties. Gezien overal om ons heen bacteriën, schimmels en virussen zijn, is dit een zeer groot gevaar bij een hiv-infectie in een vergevorderd stadium. De meeste hiv symptomen zijn een direct gevolg van een infectie als gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

Lees hier alles over op de hoofdpagina: hiv symptomen.

Behandeling hiv-virus

Het hiv-virus kan redelijk onderdrukt worden. Bij een vroegtijdige ontdekking en adequate behandeling kan aids soms het gehele leven achterwege blijven en er dus sprake zijn van een normale levensduur. Genezing is vooralsnog niet mogelijk.

Er is één geval van volledige genezing van hiv bekend. Dit betrof echter een persoon die ook aan leukemie leed. De patiënt werd hier behandeld met een stamceltransplantatie, waarbij alle eigen bloedcellen worden vernietigd. De stamcellen die de patiënt toegediend kreeg bleken een zeldzame eiwitvariant te bevatten waardoor de cellen immuun waren voor het hiv-virus. Dit type behandeling echter geen mogelijkheid voor een algemene behandeling, omdat de behandeling zeer duur en bovendien risicovol is.