Hiv test

Met een hiv test kan relatief simpel achterhaald worden of iemand besmet is met het hiv virus. Bij de test wordt er gekeken of het lichaam antilichamen aanmaakt tegen het hiv virus. Deze antilichamen maakt het lichaam aan om het hiv virus te doden, hoewel dit in de praktijk niet (voldoende) lukt. De hiv test kan vanaf drie maanden na besmetting worden uitgevoerd.

Hiv test huisarts

Het is altijd mogelijk om een hiv test uit te laten voeren door de huisarts. De test zit in het basispakket voor de zorgverzekering en wordt dus volledig vergoedt. Artsen hebben een zwijgplicht en mogen dus niemand vertellen dat je getest bent en wat de uitslag hiervan is. Toch blijft het een nadeel dat de hiv test bij huisartsen niet anoniem is. In je medisch dossier komt de hiv test en uitslag te staan. Voor sommige mensen is dit een reden om zich niet te laten testen bij de huisarts. Vermoed je echter dat er een kans is dat je besmet bent met hiv, dan is het wel verstandig om elders een test te doen.

Hiv test bij GGD

Behoor je tot één van de risicogroepen, dan is het mogelijk om kosteloos en anoniem een hiv test te laten doen bij de GGD. Je behoort onder andere tot een risicogroep wanneer je:

  • jonger bent dan 25 jaar en onveilig seksueel contact heb gehad
  • een man bent die seks heeft gehad met andere mannen
  • afkomstig bent uit een land waar een hiv-epidemie heerst
  • seksueel contact hebt gehad met iemand die besmet lijkt te zijn met hiv
  • symptomen vertoont die wijzen op een hiv infectie

Bij sommige GGDs is het mogelijk om een hiv sneltest te doen. Je krijgt dan binnen een uur al uitslag van je hiv test. Bel je lokale GGD op om meer te weten te komen over de specifieke risicogroepen en de mogelijkheden die de GGD in jouw persoonlijke geval aanbiedt. De hiv test is onderdeel van de volledige soa test. Je wordt dus niet alleen op hiv getest, maar ook op andere soa’s.

Andere instanties om hiv te testen

Er zijn ook instanties die niet verbonden zijn aan een ziekenhuis of overheidsinstantie die hiv testen aanbieden. Dit zijn klinieken die in principe een vergunning moeten hebben. Let hier altijd goed op of alles volgens het boekje gaat en of eerdere klanten een slechte ervaring hebben gehad met de kliniek.

Zelftest hiv

Op het internet zijn er verscheidene zelftests beschikbaar. Hiermee kun je thuis zelf testen of je besmet bent met hiv. Helaas zijn deze zelftests lang niet altijd betrouwbaar. Sommige tests geven vaak een verkeerd resultaat, andere tests zijn te lastig om zelf uit te voeren, waardoor het resultaat onbetrouwbaar wordt. Wil je volledig zeker weten of je besmet bent met hiv, dan is het verstandig om naar de huisarts of GGD te gaan voor een hiv test. Je bent dan in professionele handen die de hiv test al tientallen tot honderden keren uitgevoerd hebben.