Hiv besmetting

Een hiv besmetting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Iemand die besmet is, blijft voor de rest van zijn of haar leven ook besmettelijk voor anderen. Omdat hiv (en de daaropvolgende aids-fase) nog niet te genezen is, moet een besmetting kosten wat kost voorkomen worden.

Besmetting met het hiv-virus

Het hiv-virus kan via het bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk overgedragen worden op andere mensen. Dit betekent dat er op de volgende wijzen een besmetting kan plaatsvinden:

  • Vaginale, anale of orale seks: Dit kan voorkomen worden door altijd met een condoom te vrijen. Ook bij orale seks is er een klein risico op besmetting, zij het minder groot dan bij vaginale of anale seks het geval is.
  • Gebruik van besmette naalden: Het toedienen van injecties met een besmette naald is zeer gevaarlijk. De kans op besmetting is hierbij groot. In Nederland is dit risico in ziekenhuizen en andere officiële instellingen niet aanwezig, maar onder drugsgebruikers worden er soms besmette naalden gebruikt voor meerdere personen.
  • Geven van moedermelk: Deze wijze van besmetting komt vrijwel niet voor in het Westen, omdat de besmetting bij de meeste mensen redelijk snel ontdekt wordt. In armere landen komt het helaas nog wel veel voor dat pasgeborenen besmet raken met het hiv-virus door het drinken van moedermelk

In principe is er geen risico op besmetting wanneer je een condoom gebruikt als je seks hebt met iemand die besmet is. Toch moet er hier erg goed worden opgelet en al het onbeschermde contact tussen de genitaliën en mond worden voorkomen. Ook moet er zeer goed worden opgepast met open wondjes.

Hiv besmetting herkennen

Na de eerste besmetting treden er in de eerste weken meestal geen specifieke hiv symptomen op. Het is in deze fase dus vrijwel onmogelijk om te weten of je besmet bent, tenzij een eerdere besmette bedpartner waarmee je onveilige seks hebt gehad je wijst op dit risico. Na de eerste paar weken treedt er bij een groot deel van de besmette mensen een korte fase van ziekte aan, de conversiegriep genoemd. Lees hier alles over deze hiv symptomen.