Hiv behandeling

Vooralsnog is het niet mogelijk om volledig te genezen van een hiv-besmetting. Wel is de medische wereld inmiddels zo ver, dat een hiv infectie inmiddels meer een chronische aandoening is dan een dodelijke aandoening. Wanneer er op tijd wordt gestart met de Hiv behandeling, kan de aids-fase zelfs volledig worden voorkomen. Helaas is dit in de armere landen, zoals een groot deel van Afrika, nog niet aan de orde door een gebrek aan geld en goede gezondheidszorg.

Aidsremmers – medicijnen tegen hiv

Er zijn inmiddels erg veel medicijnen ontwikkeld die het hiv-virus tegenwerken. Omdat de hiv-virussen zich verschuilen in de lichaamseigen immuuncellen, is het erg lastig om de virussen ook te doden, zonder schade toe te brengen aan het eigen lichaam. De meest effectieve behandeling is een cocktail van verschillende medicijnen. Deze behandeling wordt HAART genoemd. HAART staat voor highly active antiretroviral therapy.

Behandeling met HAART is erg succesvol. Weliswaar wordt de infectie niet verholpen, wel blijven hiv symptomen vrijwel volledig uit. Over het algemeen is de levensverwachting hetzelfde als die van gezonde mensen. Een voordeel van HAART is dat het virus minder snel resistent wordt tegen medicijnen. Het krijgt met zoveel medicijnen te maken, dat het simpelweg weinig kan beginnen. Wordt er maar één medicijn gebruikt (dat minder effectief is dan de combinatie aan medicijnen), dan kan er over het algemeen wat sneller een resistentie optreden.

Start hiv behandeling

Er moet zo snel mogelijk gestart worden met de behandeling van hiv. Het probleem is dat het niet altijd bekend is dat iemand geïnfecteerd is met hiv. De meeste mensen krijgen enkele weken na besmetting te maken met de zogenaamde conversiegriep, een korte periode van hevige ziekte, waaraan de besmetting te herkennen is. Dat is echter niet altijd het geval en niet altijd wordt de griep herkend als een hiv besmetting.

Na deze periode houdt het virus zich een lange tijd vrij rustig, waardoor het onmogelijk is de besmetting te herkennen. Er treden in deze periode namelijk geen hiv symptomen op. Pas na 7 tot 10 jaar treden vervolgens de eerste hiv symptomen op. De patiënt bevindt zich dan in het aids-stadium. In dit stadium kan er nog steeds gestart worden met de behandeling, maar de prognose is hier een stuk minder positief, gezien het lichaam al vrij zwaar aangetast is.